
Wpływ osobowości na wagę
20 lipca 2011, 08:41Bazując na Pięcioczynnikowym Modelu Osobowości zwanym Wielką Piątką, psycholodzy określili, jak różne cechy wpływają na wagę. Okazało się np., że ludzie wysoce neurotyczni i mało sumienni mają tendencję do przechodzenia w ciągu życia przez cykle tycia i tracenia na wadze.

Jeże zbadają Fobosa?
2 stycznia 2013, 18:09Gdy oglądaliśmy przygotowany przez NASA "Siedem minut horroru", widzieliśmy, jak trudnym zadaniem jest posadowienie łazika na powierzchni Marsa. Być może jednak w przyszłości NASA nie będzie musiała przygotowywać takich filmów. Bo już w niedalekiej przyszłości umieszczenie pojazdu na obiekcie pozaziemskim może być prostą, wielokrotnie powtarzaną procedurą.

Duże ilości cukrów nawet u zdrowych podwyższają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
6 października 2017, 12:31Zdrowi ludzie, którzy spożywają dużo cukru, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.

Dyrektor Intela ostrzega, że firma musi podjąć większe ryzyko
21 grudnia 2017, 09:54Dyrektor wykonawczy Intela, Brian Krzanich, rozesłał do swoich pracowników list, w którym stwierdza, że firma będzie musiała podjąć większe ryzyko niż obecnie. Intel przechodzi bowiem okres poważnych zmian i ma szansę na zajęcie silnej pozycji na rynkach, na których obecnie jest małym graczem.

Choroba Alzheimera: dwa mniejsze peptydy skutecznie zastępują jeden dłuższy
18 września 2019, 10:51Codzienne wstrzykiwanie przez 5 tygodni myszom z chorobą Alzheimera (ChA) 2 krótkich peptydów znacząco poprawia pamięć zwierząt. Terapia ogranicza także zmiany typowe dla ChA: stan zapalny mózgu oraz akumulację beta-amyloidu. Wyniki badań opisano na łamach Scientific Reports.
Niezdrowe czerwone mięso
27 czerwca 2006, 15:58Dieta obfitująca w czerwone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki. Dobra wiadomość jest taka, że jedząc drób, obniżamy to prawdopodobieństwo. Tego typu rewelacje zawarto w artykule szwedzkich naukowców, opublikowanym na łamach International Journal of Cancer.

Dżem spowalnia rozwój nowotworu
13 października 2008, 10:21Naukowcy z Institute of Food Research w Norwich odkryli, że dżemy i galaretki hamują proces rozprzestrzeniania się nowotworu. Składnikami, które odpowiadają za ten efekt, są pektyny.

Jak wyprodukować „zielony” tlenek grafenu
23 lipca 2010, 14:04Tlenek grafenu to materiał mający potencjalnie równie szerokie zastosowania, jak sam grafen. Niestety, do tej pory jego produkcja była kosztowna i bardzo szkodliwa dla środowiska. Obie te wady usuwa komercyjna technologia opracowana na amerykańskim Uniwersytecie Rice'a.

W USA 5-krotnie zwiększył się obszar, na którym wieją niszczycielskie wiatry prostoliniowe
3 listopada 2023, 10:30Amerykańskie National Center for Atmospheric Research (NCAR) poinformowało, że w ostatnich dekadach w środkowych USA znacząco zwiększył się obszar, na których wieją niszczycielskie wiatry prostoliniowe pochodzące z burz. Na łamach Nature Climate Change naukowcy z NCAR poinformowali, że obszar, na którym pojawiły się takie wiatry zwiększył się aż 5-krotnie w ciągu ostatnich 40 lat

Zwalcza depresję i wzmacnia chemioterapię
20 grudnia 2008, 23:57Jeden z najsłynniejszych leków świata, Prozac, znacznie zwiększa skuteczność chemioterapii nowotworów - twierdzą izraelscy specjaliści.